loader image

Adware (reklámprogramokkal) fertőzött számítógép teljes takarítása ingyen!

Ha számítógéped megfertőződött valamilyen mostanában veszett mód elterjedt adware szeméttel, sajnos nem egyszerű a takarítás, de nem is lehetetlen. Nem kell rögtön drasztikus újratelepítéssel kezdeni.

Mi az az adware:

jobban én sem tudnám leírni mint a Wikipédia cikke. Katt a linkre ha érdekel a piszkos háttér!

Tünetek:

– böngésző megnyitásakor ismeretlen kezdőképernyő fogad
– mindenféle felbukkanó reklámablakok tűnnek fel véletlenszerűen

Miért kell letakarítanom?

Ezek az adware szemetek, amellett, hogy borzasztó idegesítőek, folyamatosan bombáznak reklámokkal, átállítják böngésző beállításainkat, rengeteg erőforrást használnak: processzor, memória. A fertőzött gépeknél általános jelenség a programok lassú nyitása, oldalak lassú töltődése, folyamatosan futó processzor hűtés, és folyamatos adatforgalom, ami mobilnet használata esetén katasztrofális. Emellett további fertőzéseket vonzanak maguk után a fertőző oldalakra irányítással. A végeredmény fagyás, rendszer összeomlás, rosszabb esetben a túlhevülés miatt akár hardware károsodást is okozhatnak, ha hosszú ideig üzemel így a gép. Továbbá a lánc fertőzés által komolyabb károkozókat is beszedhetünk, amik által teljes adatállományunkat is bukhatjuk. Tehát nem kérdés: el kell távolítani a fertőzést, minél hamarabb!

Erre két megoldás is létezik, egy rövidebb alap eljárás illetve amennyiben ez eredménytelen egy hosszabb 4 szoftveres eljárás, mely gyakorlatilag minden fertőzést megszüntet 90%-os hatékonysággal. Ha új keletű fertőzésről van szó, kezdjünk az alapeljárással, lehet megússzuk ennyivel  dolgot. Ha nagy a káosz, és már hetek óta fertőzött gépet használunk, amely krónikus állapotba került, egyből kezdjünk a mély takarítással!

Eltávolítás – alapeljárás:

1. lépés: Vezérlőpult/Programok (Windows 7) vagy Gépház/Alkalmazások… minden gyanús ismeretlen és codec, player programot törölni.

Ha már itt vagyunk jobb egy nagytakarítás. Ami nem kell szedd le, de azért óvatosan. Microsoft cuccokat vagy rendszer dolgokat ne bántsd, mert bajt okozhat. Kérdezz, ha nem vagy biztos valamiben!

2. lépés: minden fenn lévő böngésző (még a nem használt Internet Explorer is) bővítményeinek átvizsgálása, és felesleges nem használt és gyanús cuccok blokkolása ill. törlése.

Ugyanitt beállított nyitó oldalak törlése, jobb ha üres oldalt nyit vagy google.com-ra állítod!

Ugyancsak rengeteg engedélyezett Értesítés is bosszantó lehet. A webhelyengedélyek/értesítések alatt tiltsuk le ami nem kell!

3. lépés: CCleaner telepítése és teljes nagytakarítás majd registry takarítás

4. lépés: online víruskeresés a Bitdefender Online Scanner segítségével

5. lépés: Számítógép újraindítása

Ha szerencsénk van ennyivel el is távolíthatjuk a fertőzést, de sajnos a dolog nem mindig ilyen egyszerű. Rengeteg adware rejtett helyre vagy a registrybe települ, és eltávolítása után is vissza tudja telepíteni saját magát. Ilyenkor mélyebb tisztításra van szükség, ami ugyan igen idő és munkaigényes viszont nagyon hatékony, és gyakorlatilag minden fertőzést eltávolít.

Eltávolítás – mély takarítás 4 szoftverrel:

1. lépés: töltsd le az alábbi programokat (katt a linkekre a letöltéshez):
– Malwarebytes
. Hitman Pro vagy Hitman Pro 64-bit
(attól függően milyen 32 v. 64 bites Windows van telepítve)
– Junkware Removal Tool
– Adwcleaner
– CCleaner
!!! Egyelőre ne indítsd el egyiket sem, csak töltsd le !!!

2. lépés: Vezérlőpult/Programok… minden gyanús ismeretlen és codec, player programot törölni a fertőzés idejétől számítva.
Mint korábban említettem, ha már itt vagyunk jobb egy nagytakarítás. Ami nem kell szedd le, de azért óvatosan. Microsoft cuccokat vagy rendszer dolgokat ne bántsd, mert bajt okozhat. Kérdezz, ha nem vagy biztos valamiben!

3. lépés: minden fenn lévő böngésző (még a nem használt Internet Explorer is) bővítményeinek átvizsgálása, és felesleges nem használt és gyanús cuccok törlése.
Ugyanitt beállított nyitó oldalak törlése, jobb ha üres oldalt nyit vagy google.com-ra állítod! Nehogy első indításnál automatikusan a fertőző oldalt nyisd meg majd!

4. lépés: Gép újraindítása, újraindítás után ne nyiss meg böngészőt és semmi egyéb alkalmazást!

5. lépés: Jöhet a szoftveres nagytakarítás, szépen sorban, az alábbi lépések szerint:
– Víruskeresés online: Bitdefender Online Scanner
– Malwarebytes telepítése, ingyenes verzió, majd teljes teszt lefuttatása (eltart egy darabig). Minden talált szenny törlése.
– Hitman Pro telepítése, futtatása, minden talált szenny törlése.
– Junkware Removal Tool telepítése, futtatása, minden talált szenny törlése.
– Adwcleaner futtatása.
Előfordulhat hogy email regisztrációt kér valamelyik szoftver (pl. Hitman Pro biztosan). Tegyünk eleget a kérésnek, ez kell az ingyenes használathoz. Az eljárás közben némelyik takarító kérhet újraindítást. A takarítási folyamat közben ne nyisd meg a böngészőket, mert újratelepülhet a 3. lépésben leszedett szemét!
Ha lefutott mind a 4 takarító: újraindítás.

6. lépés: Telepítsd a CCleanert, futtas egy takarítást (jó ha minden böngészési előzmény, cookie, stb. törlődik, oda lesz a böngészési előzmény listád, de kell…)
Majd futtass egy registry takarítást is.

Ha mindez megvan, böngésző megnyit, és örül, hogy minden démont kiűztünk.

Ha a fenti sem okozott teljes tisztulást, sajnos elkerülhetetlen a teljes újratelepítés, merevlemez formázással.

Megelőzés:

– sok online film oldal kér különböző codec vagy player telepítését. A leokézással gyakorlatilag teret adunk az adware szemetknek, legtöbbször ezek útján terjednek.
Ha sok videót/audiót játszunk le K-Lite Codec pack ill. Media Player kombó tökéletesen megfelel, mindent lejátszik. Ha dvd lemez is kell: VLC player.
Minden extra hülyeség csak fertőzésnek kelhet, max Java futtatás kellhet ezen kívül online média lejátszáshoz. Tehát semmi felesleges codec vagy player install, ha ezek már fenn vannak!

– Másik népszerű terjedési módszer: különböző warez szoftverek automatikusan telepíthetik. Értelemszerűen ne használjunk ilyen szoftvereket, jelszótörők, wifi kódtörők, stb. Minden egyéb szoftver telepítésénél figyeljünk oda, mi van bepipálva a telepítés folyamán, ne automatikusan okézzunk mindent. Sok egyéb – még ha veszélytelen is – szükségtelen és kellemetlen toolbartól, kereső szoftvertől kíméljük meg magunkat, ha erre odafigyelünk.
– Malwarebytes ingyenes verziójával havonta teszt: meglepő lesz mennyi szennyet fog eltakarítani.
– Megbízható vírusírtó használata: Kaspersky vagy Bitdefender Internet Security, vagy legalább Windows Defender. 
– Böngészőben telepítsd a Bitdefender Trafficlight kiegészítőt, ez sok fertőző oldalt blokkol.
– Telepített programok, böngésző bővítmények rendszeres átvizsgálása, CCleanerrel rendszeres (havi) takarítás.

Tartalom másolás blokkolva!