loader image

Androidos készülékeink adatainak biztonságos tárolása ill. költöztetése

Rengeteg megkeresést kapok elveszett, tönkrement telefonok tulajdonosaitól, hogyan szerezhetnék vissza kontaktjaikat, üzeneteiket, fotóikat stb.
Nos, ha mindent alapbeállításon használtunk, gyakorlatilag csak azt, amint az SD kártyán találunk (elvesztés, lopás  vagy a kártya meghibásodása esetén nyilván még ennyit sem).
Az alábbiakban összeállítok pár hasznos trükköt, amivel egy ilyen nem várt esemény után is legalább adataink megmaradnak, és új készülék beszerezése esetén – vagy egy szimpla új telefonra váltáskor is akár – könnyen visszaállíthatunk mindent.

1. Telefonkönyv kapcsolatok

A legtöbb ember a telefonszámait a SIM kártyára vagy épp a készülékre menti. Lopás vagy meghibásodás esetén ezért értelemszerűen minden elveszik.
Ezt kiküszöbölendő, érdemes minden telefonszámot a Google fiókunkkal szinkronizálni. Erre a legtöbb újabb androidos készülék már alkalmas. Beállíthatjuk a névjegyek tárolás helyét létrehozásukkor,
vagy exportálhatjuk is az összeset a Google fiókra. Új telefonra váltás esetén hozzuk létre ugyanazt a Google fiókot is az új készüléken, és a névjegyek máris szinkronizálódnak. Elérhetők továbbá asztali gépen is a Gmail alatt a címtárban.
Akinél ez a szinkron nem megoldható, javaslom a névjegyeket rendszeresen exportálni számítógépre, a készülékhez rendelt szoftverrel (pl. Samsung: Kies; LG: LG PC Suite, stb.) ill. mind a telefonon, mind a SIM kártyán megtartani a másolatokat.
Másik alternatíva: a Play Áruházban találhatunk rengeteg appot, ami segíthet a névjegyek lementésében, mint pl. a Simpler Contacts Backup ami egyesével .vcf fájlokba vagy bármely felhőtárhelyre is le tudja menteni kapcsolataink és vissza is állíthatja őket. (Ez csak egy példa, rengeteg hasonló applikáció létezik)

2. SMS-ek, hívásinfók

Akinek fontos üzenetei, hivás infói tárolása érdemes a készülékhez kapott szoftverrel rendszeres backupot készítenie számítógépre, alternatív esetben erre a célra alkalmas applikációval, mint pl. az SMS Backup & Restore, ami a hivásinfókról is készíthet mentést.
Fontos, hogy ezeket a mentéseket ne (csak) a telefonon ill. SD kártyán tároljuk, hanem külső számítógépen vagy felhőtárhelyen (pl. a Google Drive tökéletes, ami minden Google fiókhoz alapból jár). Így lopás / elvesztés esetén is marad mentésünk.

3. WhatsApp

Sokan nem tudják, de a Whatsapp alkalmazás ma már képes automatikus mentést készíteni beszélgetéseiről és a küldött/érkezett médiafájlokról a google fiók felhő tárhelyére, a Google Drive-ra. Ennek beállítása egyszerű:
Menjünk a Beállítások / Csevegések / Csevegések mentése menüre. Itt beállíthatjuk a hozzárendelendő fiókot, a frissítés gyakoriságát. A Mentés gombra kattintva pedig azonnali mentést készíthetünk, ez pl. közvetlen új telefonra költözés előtt kötelező.
Az új készüléken a fiókunkra belépve, a hozzáadott Google fiókbann az alkalmazás megkeresi a legutolsó mentést és felajánlja a visszaállítást. Így egyszerűen átköltöztethető 100%-ban minden. Fontos, hogy ugyanaz a Goolge fiók legyen regisztrálva az új készüléken is.

4. Fotók, videók

Média állományaink mentésére több lehetőség is van. Alapból javasolt mindent SD kártyán tárolni ill. beállítani a kamerát SD kártyára mentésre. Így ha a készülék tönkremegy, a kártyán lévő anyagaink megmaradnak. Mindemellett ajánlott a Google Fotók applikáció használata.
Az alkalmazás leszinkronizálja az összes fotónkat és videónkat a Google fiókkal. Ha kiváló képminőséget választunk (max 2048 x 2048 pixel méreten belül) az eredeti óriás méret helyett, korlátlan mentési lehetőséget kapunk (ezesetben a Google a max méreten belülire csökkenti a méretet, de az még mindig alkalmas nyomtatásra pl.). Így képeink, videóink még lopás esetén is megmaradnak, továbbá bármely más eszközről belépve is elérhetők lesznek.
Emellett persze manuálisan USB kábellel ill. a készülék saját számítógépes alkalmazásával is menthetjük anyagaink.

5. Jegyzetek

Jegyzetek mentésére használhatjuk a már sokat említett készülék szoftvert, vagy használhatunk olyan applikációt, ami képes (akár Google fiókunkkal) szinkronizációra. Én személy szerint a ColorNote alkalmazást használom emiatt, és a könnyű kezelhetőség miatt. Akár jelszóval is védhetők a jegyzetek.

Fontos általános tudnivalók!

– Mivel a fenti módszerek mind online mentésen alapulnak, nagy mennyiségű adatforgalommal járnak. Ha nincs korlátlan mobilnetünk, a fenti szinkronizációkat mindig wifi kapcsolattal végezzük, ill. állítsuk be az applikációkat csak Wifi kapcsolatnál történő szinkronizálásra!
Ha ezt elfeledjük, gyorsan lemerülhet az adatforgalmi keretünk vagy rosszabb esetben sokat fizethetünk érte.
– Ellopott, elvesztett készülék esetén ne felejtsük azonnal ellenőrizni a helyzetét. Sokan nem tudják, de a Google Android Device Manager képes megmutatni az eszköz (legutolsó) helyzetét. Egy próbát megér. Ha szeretnénk ennél is nagyobb biztonságot, használhatunk komolyabb lopás esetére fejlesztett appot, mint pl. a Where’s My Droid, ami képes zárolni a telefont, megakadályozni a törlést, meghatározza a pozícióját és riasztást is képes leadni, ellehetetlenítve a tolvajt.
– A kulcs mindenképp az adatok rendszeres, több helyre történő mentése. Az online helyekre gyakorlatilag azonnal szinkronizálhatunk, emellett érdemes számítógépen is tárolni adataink. Értelemszerűen a csatolt fiók elvesztésével az online mentésekhez sem férünk hozzá. Ez utóbbi ok miatt érdemes Google fiókunkat erős jelszóval védeni, ami sem becenevet sem születési, vagy bármi hozzánk köthető adatot nem tartalmaz. Ha a Google fiókunk tárol mindent, nagyon megéri védeni.
– Általánosságban mondható, hogy minden általunk használt alkalmazásnál próbáljunk keresni backup ill. mentés opciókat. A legtöbb esetben, ahol adatokat vihetünk fel, van ilyen opció. Hangoljuk össze ezeket a felhő tárhelyünkkel (Google Drive) így a legrosszabb esetben is legalább adatainkat visszaállíthatjuk.

Tartalom másolás blokkolva!