loader image

Windows 10 ingyen?

Bár a hivatalos ingyenes frissítés határideje már rég lejárt, a Microsoft továbbra is ingyen áttérést engedélyez a legális Windows 8 verziókkal vagy Windows 7 kulccsal rendelkezők számára a legfrissebb Windows 10-re.

Az utóbbi hetekben 2 számítógépen is sikeres upgradet hajtottam végre, Windows 8 verziókról, tehát nem csak feltételezés a fenti állítás, amit több informatikai portál is állít. Nyilván a Microsoft érdeke is, hogy minél több felhasználó térjen át a legfrissebb verzióra, így remélhetőleg ez a kiskapu továbbra is nyitva marad.

Mire van szükségünk az ingyenes áttéréshez?

Mint írtam, legális verzióra vagy kulcsokra.

 1. Ha eredeti, legális Windows 7 vagy 8 fut a gépen
  Windows 8 esetén – ha a számítógépen előtelepített vagy aktivált verzió fut – a kulcs a BIOS-ban tárolva található. Nem szükséges a kulcsot kinyernünk, az áttéréshez elég, ha az eredeti Windows 8 alatt elindítjuk a Windows 10 Upgrade segédprogramot, az aktiválás az upgrade után magától megtörténik. Windows 7 esetén is ugyanez a helyzet, ha az eredeti legális verzió fut.
 2. Ha megvásárolt kulccsal rendelkezem
  Ez esetben a Windows 10 telepítésekor adjuk meg a kulcsot, a szaklapok szerint a Windows elfogadja, és sikeresen aktiválja a Windows 10-et ezekkel a kulcsokkal is. Gyakorlatban ezt nem teszteltem az utóbbi időben, így nem tudom személy szerint garantálni a sikert, de elvileg működik. Ha valakinek sikerül, kérem dobjon egy kommentet a többiek kedvéért.
 3. Ha nem vagyunk biztosak a számítógépen futó Windows verzió eredetéről, hitelességéről
  Ha biztosak vagyunk, hogy a gép anno legális Windows 8 verzióval került forgalomba (pl Windows 8 matrica logó a gépházon), a BIOS-ból visszanyerhetjük az eredeti kulcsot a ProduKey segédprogrammal. Sőt, egy Windows 8 újratelepítés során a legális verzió magától aktiválódik, és utána már mehet is az Upgrade.
  Az eredeti Windows 8 telepítő a Microsoft oldaláról letölthető, amiről egy telepítő DVD vagy USB pendrive készíthető:
  Windows 8 telepítő képfájl letöltése
  Windows 7 esetén a számítógépházon vagy a laptop alján található címkén ott a termékkulcs, ez esetben nincs automata aktiválás, a kulcsot kézzel kell megadni az újratelepítés során. Sokszor ez kb lehetetlen, ha a matrica olvashatatlanra kopott. Sajnos ilyen esetre nincs megoldás.
 4. Ha biztosan nem rendelkezünk legális kulccsal vagy Windows 7-8 verzióval
  Alternatív megoldásként manapság már olcsón lehet vásárolni ún. retail Windows 7-8-10 kulcsokat. Az egyik ilyen szolgáltató, amit már magam is teszteltem, garantáltan működő kulcsokat árul. Az alábbi linkeken olcsón, 5000Ft alatti/körüli összegért vásárolhattok legális Windows 10 kulcsokat:

A cég ezek mellett rengeteg más szoftvert is kínál kedvezményes áron, nézzetek szét a webshopban: CodeGuru

Az upgrade menete

Ha tehát eredeti Windows verzión vagyunk, indulhat az upgrade. Ehhez egyszerűen töltsük le és futtassuk a Windows 10 Frissítési segédjét, amit az alábbi linken érhetünk el a „Windows 10-et szeretne telepíteni a PC-jére?” bekezdés alatt:
Windows 10 Frissítési segédprogram

Futtassuk a segédprogramot, majd a frissítés során válasszuk az „Ezt a gépet frissíteni most” opciót, (az eszközzel ugyanitt USB telepítőt is készíthetünk a Windows 10-hez, egy 8GB-os pendrive-ra) illetve ha a használatban lévő „belakott” számítógépünket frissítsük, az adataink megőrzése opciót. Ez esetben azért javasolt a fájljaink biztonsági mentése a művelet előtt. Tapasztalatom szerint a fájlok nem vesznek el, de egy ilyen műveletnél semmi nem garantálható, áramszünet, fagyás stb. is okozhat gondot, mentsük el előtte értékes fájljaink akár egy pendrive-ra, külső lemezre vagy felhő tárhelyre.

A frissítés a gép erőforrásaitól és az internet sebességétől függően esetleg több órát is vehet igénybe. A folyamat végén a Windows 10 alapbeállításai fogadnak, ahol az újabb verzióknál már Microsoft fiókot kell létrehoznunk. Ha elkészültünk érdemes elsőként a frissítéseket telepíteni (Gépház – Frissítés és Biztonság: Frissítések keresése gomb), sok hardver eszköz ezután lesz teljesen működőképes. Windows verziónk sikeres aktiválását ugyancsak itt a Gépház – Frissítés és Biztonság / Aktiválás menü alatt ellenőrizhetjük.

Gyakorlottabb felhasználóknak egy tanács: ha újratelepített gépet frissítetek, esetleg érdemes a sikeres aktiválás után egy tiszta telepítést is lefuttatni, ha mindenképp „vegytiszta” rendszert szeretnétek.

Tartalom másolás blokkolva!